YEL-laskuri − helppo työkalu yrittäjälle

* Arvio työtulosta € vuodessa
* Syntymäaika (pp.kk.vvvv)
* Oletko aloittava yrittäjä?
* Maksuerien lukumäärä kalenterivuodessa
* Kalenterivuoden ensimmäinen maksukuukausi
Kertynyt työeläke€/kk
Tarkista kertynyt työeläkkeesi työeläkeotteestasi tai
eläkepalvelustamme »
Mikä on YEL-työtulo? YEL-työtulon perusteella karttuu yrittäjän tuleva eläke ja sen perusteella lasketaan YEL-vakuutusmaksu. YEL-työtulo vaikuttaa myös yrittäjän sosiaaliturvaan: esimerkiksi Kela käyttää ansiosidonnaisten päivärahojen perusteena YEL-työtuloa. Työtulo vastaa yrittäjän työpanosta. Miten arvioit työtulon määrää? Yrittäjän työtulon tulisi vastata palkkaa, joka samaa työtä tekemään palkatulle ulkopuoliselle olisi maksettava. Koska YEL-työtulo vaikuttaa tulevaan eläkkeeseesi sekä sosiaaliturvaasi, on tärkeää, että arvioit työtulosi työpanoksesi todellisen arvon mukaan. Yrittäjä voi liittyä työttömyyskassaan, jos työtulo on vähintään 12 326 euroa vuodessa.
Oletko aloittava yrittäjä?

Olet aloittava yrittäjä, jos aloitat yrittäjätoiminnan ensimmäistä kertaa.
Aloittava yrittäjä saa YEL-vakuutusmaksuunsa 22 %:n alennuksen ensimmäisen 48 kuukauden ajan.
???opaste_alkamispaiva???
Miten maksuerien lukumäärä ja maksukuukaudet vaikuttavat YEL-vakuutusmaksuun?

YEL-vakuutusmaksun voi maksaa 1-4, 6 tai 12 erässä. Maksu erääntyy sovitun eräkuukauden 20. päivä. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa vuosittain YEL-vakuutuksen maksuprosentin, joka on kaikille työeläkeyhtiöille sama.

Eräkuukausien valinta vaikuttaa korkoutuksen kautta YEL-vakuutusmaksuun. Vakuutusmaksulle lasketaan perustekoron suuruista korkohyvitystä, kun eräpäivä on ennen maksukauden puoliväliä. Jos eräpäivä on maksukauden puolivälin jälkeen, maksuun lisätään perustekorko. Maksu on pienin, kun yrittäjä maksaa koko vuoden maksun yhdessä erässä tammikuussa.
Mikä on todellinen maksuprosentti?

Todellinen maksuprosentti kertoo, kuinka paljon kaikki vuoden vakuutusmaksut yhteensä ovat arvioidusta työtulosta. Todellisen maksuprosentin laskemisessa on huomioitu maksutavan vaikutus vakuutusmaksuun.